Όλα και τα Πάντα - 3ος τόμος
Ιστορίες του Βεελζεβούλ στον Εγγονό του
- Κατηγορία
- Βιβλία
- Κωδικός
- B009
- Συγγραφέας
- Γεώργιος Γκουρτζίεφ
ISBN13 | 9789607282027 |
Εκδότης | ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ |
Συγγραφέας | ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ Γ. (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ) |
Μετάφραση επιμέλεια | Ιδρυμα Γκουρτζίεφ |
Χρονολογία Έκδοσης | Δεκέμβριος 1992 |
Αριθμός σελίδων | 344 |
Διαστάσεις | 21cm x 14cm |
Εξώφυλλο | Μαλακό |
Περιγραφή
Αφού πέρασε ολόκληρη τη ζωή του διδάσκοντας ένα σύστημα γνώσης που το μετέδωσε σε μικρό μόνο κύκλο μαθητών του, ο Γεώργιος Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ αποφάσισε λίγο πριν πεθάνει, τον Οκτώβριο του 1949, να δημοσιευτεί η πρώτη σειρά των βιβλίων του, το "Όλα και τα πάντα". Εδώ οι ιδέες του παίρνουν τη μορφή ενός κοσμολογικού έπους, μιας υπερδιαστημικής περιπέτειας βασισμένης στο μύθο του "Βελζεβούλ" - του οποίου η εξορία στο Ηλιακό μας σύστημα, πριν την τελική του επιστροφή στον τόπο της γέννησής του, τον φέρνει σε επαφή με το γένος των ανθρώπων, που τις παράξενες συνήθειες και τα προβλήματά τους περιγράφει με βαθιά συμπόνια και συχνά με υπέροχο χιούμορ. Ο "πάνσοφος Βεελζεβούλ", με τη βαθιά κατανόηση των αδυναμιών της ανθρώπινης φύσης δείχνει το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην αναμόρφωση του ανθρώπου, μέσα από την ανάπτυξη των εσωτερικών δυνατοτήτων του και παρουσιάζει μια διδασκαλία σπάνιας αξίας. Το βιβλίο αυτό ξανά-ανακαλύπτει το δρόμο που ο άνθρωπος ήταν προορισμένος να ακολουθήσει μέσα στο κοσμικό σχέδιο, από το οποίο έχει ξεστρατίσει τόσο πολύ. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήρθε ποτέ σε επαφή με τον Γκουρτζίεφ και να μην εντυπωσιάστηκε από αυτόν και από την έκταση της γνώσης του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γκουρτζίεφ έχει ένα σημαντικό μήνυμα για την ανθρωπότητα σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
Τρίτο βιβλίο
40. Ο Βεελζεβούλ διηγείται πώς οι άνθρωποι έμαθαν εν συνεχεία ξέχασαν τον θεμελιώδη κοσμικό νόμο του Επταπαραπαρσινόχ
41. Ο δερβίσης Χατζή-Ασβάτς-Τρουθ από την Μπουχάρα
42. Ο Βεελζεβούλ στην Αμερική
43. Ο Βεελζεβούλ εκθέτει τις απόψεις του για την περιοδική διαδικασία την αμοιβαίας καταστροφής των ανθρώπων
44. Για τον Βεελζεβούλ, η ανθρώπινη αντίληψη της δικαιοσύνης είναι, μιλώντας αντικειμενικά μια "καταραμένη αυταπάτη"
45. Κατά τον Βεελζεβούλ, το γεγονός ότι οι άνθρωποι βγάζουν τον ηλεκτρισμό από τη Φύση και τον ξοδεύουν χρησιμοποιώντας τον είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της ελάττωσης της διάρκειας της ανθρώπινης ζωής
46. Ο Βεελζεβούλ εξηγεί στον εγγονό του τη σημασία της μορφής και της σειράς που διάλεξε για να εκθέσει τις πληροφορίες του σχετικά με τους ανθρώπους
47. Νομοτελειακά αποτελέσματα μιας αμερόληπτης σκέψης
48. Συμπεράσματα του συγγραφέα
Σχόλια του Οράζ στο «Όλα και τα Πάντα»
Το βιβλίο είναι ένα αντικειμενικό έργο τέχνης. Η αντικειμενική τέχνη αποτελείται από συνειδητές παραλλαγές στο πρωτότυπο, σύμφωνα με το σχέδιο του καλλιτέχνη ή του συγγραφέα, ο οποίος πασχίζει να δημιουργήσει μία συγκεκριμένη εντύπωση στο κοινό του.
«Οι Ιστορίες του Βεελζεβούλ στον Εγγονό του» είναι ένα βιβλίο που καταστρέφει τις υπάρχουσες αξίες· εξαναγκάζει τον σοβαρό αναγνώστη να επανεκτιμήσει όλες τις αξίες, και για έναν ειλικρινή άνθρωπο αυτό είναι καταστροφικό.
H ανάγνωση του βιβλίου είναι μια άσκηση διατήρησης της προσοχής….. Για να κατανοήσω, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια και με τα τρία κέντρα. Η αποσπασματική προσπάθεια δεν πετυχαίνει να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύνολο. Πόση ώρα μπορώ να κρατήσω την προσοχή μου; Ποικίλλει. Και πρέπει κανείς να εκμεταλλευτεί εκείνες τις περιόδους που η προσοχή του αιχμαλωτίζεται από την αφήγηση.
Το βιβλίο είναι η ιστορία της καταγωγής του ανθρώπου και μια αντικειμενική περιγραφή του. Τα γεγονότα δεν είναι καινούργια, βρίσκονται μέσα μας, σε μια κατάσταση χάους και αποδιοργάνωσης, δεν βρίσκονται στη συνειδητότητα μας. Όπως λέει ο Γκουρτζίεφ, «δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο, αλλά να ανακτήσουμε, αυτό που έχει χαθεί».
Θυμηθείτε ότι στις «Ιστορίες του Βεελζεβούλ το καθετί έχει τρία νοήματα και επτά διαφορετικές όψεις.
"Οι ιστορίες του Βεελζεβούλ στον εγγονό του είναι σαν ένα κρεμμύδι με άπειρες φλούδες. Ξεφλουδίζεις μερικές και μετά συνειδητοποιείς ότι από κάτω υπάρχουν κι άλλες φλούδες κάτω από φλούδες, κι άλλα νοήματα κάτω από νοήματα".